Website crash na PHP upgrade

Help, mijn website is gecrasht!

De afgelopen 2 maanden heb ik een aantal vragen gehad naar aanleiding van een ´PHP upgrade´, al dan niet op verzoek van een internet provider. In een aantal gevallen werkte de website na de upgrade niet meer.

Dit artikel legt uit wat er mis gaat en hoe dat op te lossen

Voor- en achterkant van een website

Een website bestaat uit 2 componenten: een ‘voorkant’ en een ‘achterkant’. De voorkant is het deel van de website wat je ziet in je browser. De achterkant is het deel wat op de webserver draait en wat er voor zorgt dat bv. de informatie wordt opgehaald, de juiste visuele elementen worden geplaatst e.d.

De website wordt gebouwd in een aantal programmeertalen waarvan HTML waarschijnlijk de bekendste is. Samen met bv CSS en Javascript worden ze door browser gebruikt om een pagina op het scherm te tonen. Aan de achterkant kunnen vele verschillende programmeertalen worden gebruikt, PHP en SQL zijn 2 bekende voorbeelden. SQL wordt gebruikt om informatie in databases te manipuleren en PHP is een van de grote programmeertalen om websites te bouwen. Op de webserver wordt een stuk PHP code uitgevoerd met als resultaat een webpagina die naar de browser wordt gestuurd.

Net als van alle software komen in de loop van de tijd nieuwe versies beschikbaar. In nieuwe versies worden bv. nieuwe functies opgenomen die oude functies vervangen, bv. om een betere beveiliging of performance te krijgen. De oude functies blijven nog een tijdje bestaan naast de nieuwe functies maar worden op een gegeven moment uit een nieuwere versie verwijderd. Meestal wordt in een versie gewaarschuwd dat ergens een nieuwe functie beschikbaar voor is en gevraagd bestaande software om te bouwen naar de nieuwe functie.

PHP 7.2 Upgrade

Veel internet providers zijn bezig om all hun klanten te informeren over een upgrade naar PHP 7.2. Reden om dit nu te doen is dat de ondersteuning voor oudere versie gaat verdwijnen en providers deze versies -terecht- niet meer willen gebruiken. In sommige gevallen wordt website eigenaren gevraagd deze upgrade zelf uit te voeren (via de systemen van de provider), soms doen de providers het zelf.

Gecrasht, en nu…?

Als je website na een upgrade naar PHP 7.2 crasht dan heb je waarschijnlijk een oude website waar al langere tijd geen onderhoud op is gedaan. Dat kan gelden voor de gehele website, maar wellicht geldt het alleen maar voor een klein deel. Eén onderdeeltje wat niet meer werkt na de upgrade kan een crash van de complete website veroorzaken.

Zie de website van 2BVisible voor het complete artikel en een stappenplan voor de oplossing.

 

Share This